Reumatische voet

De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen. Hieronder leest u meer over de reumatische voet en de reden waarom de pedicure daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.
Reumatische voeten vereisen extra zorg

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door:

Gewrichtsontstekingen
Slijmbeursontstekingen
‘Slijtage’ in de gewrichten
Standveranderingen
Algemene adviezen voor de reumapatiënt:
Heeft u reuma, dan kunt u zelf het volgende doen:

Doe dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden ( ‘rust roest’)
Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Reumatische Voet”

Wanneer gaat een reumapatiënt naar een pedicure?
Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op.
Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt een reumapatiënt ook te maken met nagelafwijkingen zoals:

• Brokkelige nagels

• Eeltvorming onder de nagels

• ‘Schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)

• Verkleuringen van de nagel.

Als u reumapatiënt bent, experimenteer dan niet zelf en laat uw voeten verzorgen door een professionele pedicure met de aantekening 'Reumatische Voet'. De pedicure kan u ook advies geven op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoenkeuze. Mocht het nodig zijn, dan kan de pedicure u ook doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Bent u diabetes- of reumapatiënt, en heeft u een doorverwijzing van uw huisarts? Doordat onze pedicure in het bezit is van de aantekeningen 'Diabetische Voet' en 'Reumatische Voet' en aangesloten is bij zowel ProVoet als het KRP, kunt u als diabetes- of reuma patiënt bij veel ziektekostenverzekeraars in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten.

Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.